Voeding, gezondheid en energielevel
Voeding is van grote invloed op de gezondheid. We weten dat gezond eten het risico verlaagt op het krijgen van onder andere overgewicht, maag- en darmproblemen en chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs een aantal vormen van kanker. Een gezonde voeding draagt bij aan het op peil houden en verbeteren van de gezondheid. Daarnaast is voeding een belangrijke pijler als het gaat over energielevel. Er wordt immers veel gevraagd van medewerkers mede door onregelmatige diensten. Door een goed en evenwichtig voedingspatroon kan een positief evenwicht bereikt worden in energielevel.

Voeding en onregelmatige diensten
In Nederland werken circa 1,1 miljoen mensen regelmatig in de nacht. Onregelmatige werktijden vormen een mismatch ten opzichte van het natuurlijke ritme van slapen, eten en (sociaal) actief zijn. Dit brengt verhoogde gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee. Medewerkers in nacht- en continudienst hebben op termijn een verhoogde kans op slaapstoornissen, overgewicht en onder andere diabetes. Goede, verantwoorde voeding is één van de praktische interventies die het mogelijk maakt de negatieve effecten van onregelmatig werk te managen.

Aandacht voor voeding
Bewustwording is voor medewerkers de eerste stap in de juiste richting van voeding in relatie tot gezondheid en energielevel. Bewustwording is immers het begin om te komen tot daadwerkelijk gedragsverandering t.a.v. voeding.

Aansluiten bij de doelgroep is een voorwaarde om de medewerker te kunnen bereiken. Op maat gemaakte voedingsprogramma’s worden ingezet om te komen tot gedragsverandering en zelfmanagement ten aanzien van voeding en leefstijl.

Workshops

Gezond de Klok rond

Doelstelling
Inzicht creëren ten aanzien van eten, slapen en nachtarbeid in relatie tot gezondheid en alertheid. Speciaal voor medewerkers in onregelmatige diensten.

Omschrijving
Onregelmatige werktijden kunnen je dagelijkse ritme behoorlijk in de war gooien. Opstaan voor het krieken van de dag voor een vroege dienst. Nog even blijven zitten en laat naar bed gaan na je avonddienst. Slecht slapen als je uit de nachtdienst komt en vooral onregelmatig eten en bewegen. Herkenbaar? Net als een opgeblazen gevoel, maag-darmproblemen en vermoeidheid?

Deze workshop is speciaal voor medewerkers met onregelmatige diensten. Met handige tips en trics loodsen we je door een gezonde en vooral fitte nacht- en dagdienst heen.

Feiten en fabels

Doelstelling
Helderheid verschaffen in de wirwar van voedingsitems in de media en te komen tot ‘what’s in for me’

Omschrijving
Voeding en eten is gesprek van alle dag. Logisch, want eten doen we tenslotte allemaal. Maar het is ook best lastig om alles over voeding te blijven volgen. Wat is nu een feit en wat is een fabel. Weet jij het nog? Wij wel! In deze workshop worden feiten en fabels ontmaskerd.

Eten vanuit je brein

Doelstelling
Bewustwording creëren en het bieden van handvatten ten aanzien van voeding en emotie.

Omschrijving
Voeding is niet alleen een bord met voedingsstoffen en betekent meer dan het vullen van je maag. Eten is soms ook het vullen van je hoofd. Centraal in deze workshop staat de relatie tussen eten en emotie.

Hart voor eten

Doelstelling
Bewustwording van belang van gezonde voeding ter preventie hart-en vaatziekten.

Omschrijving
Voeding is een belangrijke pijler als het gaat om de preventie van hart- en vaatziekten. Cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht zijn items die vanzelfsprekend aan de orde komen maar vooral het overkoepelende belang van gezond maar lekker eten. En hoe breng je dat in de praktijk. Een workshop met volop praktische tips.

Energyfood

Doelstelling
Bewustwording relatie voeding en energielevel en alertheid.

Omschrijving
Er wordt veel gevraagd van de mens van nu; op het werk maar ook thuis en/of onderweg. Dit alles heeft invloed op het energielevel van de medewerkers. Hoe houd je grip op je energielevel en ben je na een dag werken nog fit genoeg om ’s avonds ‘leuke dingen’ te gaan doen?

Voeding is een belangrijke pijler als het gaat om energielevel. Door een goed en evenwichtig voedingspatroon zijn energiedips te voorkomen en kan een positief evenwicht bereikt worden in energielevel.

Gezond eten, one size fits all?

Doelstelling
Inzicht creëren in eigen voedingspatroon en voedingsgedrag en het aanreiken van handvatten voor optimalisering hiervan.

Omschrijving
Dat we dezelfde voedingsstoffen nodig hebben in een gelijke fase in het leven staat wel vast. Maar dat er slechts één gezond voedingspatroon is een fabeltje. Niemand is hetzelfde: de één houdt immers van vis, de ander van vlees.

Hoe gezond eet jij? Het belangrijkste is dat je met je voeding alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Genoeg vitamines en mineralen, voldoende eiwitten en vezels en weinig lege calorieën. Maar vooral toegespitst op jouw persoonlijke situatie en leefstijl. Voeding is persoonlijk! Of je groot of klein bent, man of vrouw, regelmatig werkt of niet. Voeding is maatwerk!

Voeding maakt het verschil

Doelstelling
Bewustwording en verruimen van kennis ten aanzien het persoonlijke voedingspatroon.

Omschrijving
Voeding is een gewillig onderwerp in de media. Vandaag is havermout gezond maar morgen misschien wel ongezond? We raken zo langzamerhand de draad kwijt van gezonde voeding. Gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Wat is nu voor jou echt belangrijk als het over voeding gaat. En om de theorie bij de praktijk te brengen wordt deze workshop afgesloten met het maken van een heerlijke smoothie met groente!

In de weer met je weerstand

Doelstelling
Inzicht creëren in de relatie voeding en weerstand.

Omschrijving
Voeding is een van de pijlers van een goede weerstand, net als slapen en bewegen. Het optimaliseren van de weerstand is het onderwerp van de sessie. Een goed onderwerp voor in het najaar.

Van Food IQ naar Food EQ

Doelstelling
Bewustwording en verruimen van kennis ten aanzien het persoonlijke voedingspatroon.

Omschrijving
Voeding is een gewillig onderwerp in de media. Vandaag is havermout gezond maar morgen misschien wel ongezond? We raken zo langzamerhand de draad kwijt van gezonde voeding. Gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Wat is nu voor jou echt belangrijk als het over voeding gaat. En om de theorie bij de praktijk te brengen wordt deze workshop afgesloten met het maken van een heerlijke smoothie met groente!

Healthy lunchbreak

Doelstelling
Gezond eten in lekker en gemakkelijk.

Omschrijving
Genieten is de basis voor energie, daarom maken we met elkaar een heerlijke gezonde lunch klaar. Een broodje gezond? Ham, kaas, tomaat en ei? Nee, dat verstaan wij niet onder een broodje gezond. Heerlijke gezonde broodjes met de lekkerste combinaties, dat is pas gezond genieten!

We laten zien hoe eenvoudig het is om zelf met goede ingrediënten een lekker broodje samen te stellen. En een groene smoothie…wie durft! Je krijgt meteen uitleg over verschillende wetenswaardigheden van gebruikte ingrediënten in relatie tot gezondheid en je ervaart dat gezond en lekker goed te combineren valt. En vanzelfsprekend gaan de recepten mee naar huis!

Speeddate

Een speeddatesessie met de diëtist is een sessie van 20 minuten waarin de vraag van de deelnemer centraal staat. Tijdens de speeddate wordt op een efficiënte wijze met een QuickScan de hulpvraag en de voedingsgewoonten in kaart gebracht om te komen tot een kort en krachtig advies.

De speeddate staat of valt bij de aankondiging. Met de locatie wordt besproken welke insteek van aankondiging het beste aansluit bij de locatie. Hieronder staat een voorbeeld. In de aankondiging wordt de deelnemer eveneens gevraagd de hulpvraag te formuleren. Hiervoor zijn eventueel materialen beschikbaar.

Speeddate: Super Foods & Brain Shakes

Doelstelling: Beantwoorden van persoonlijke issues ten aanzien van voeding.

Vraag jij je ook af hoe gezond je werkelijk eet? Maar wat is nu echt gezond? Havermout, blauwe bessen of noten? De media staat er vol van. Kun jij het nog volgen? Wij wel!

Gezonde voeding is voor iedereen anders. Wil je weten wat voor jou gezonde voeding is? Wat voeding doet voor jouw energielevel? Wat je het beste kunt eten met maag-darmproblemen? Wat de invloed is van voeding op je slaap? Of ben je van plan juist meer aandacht aan je dagelijkse voeding te besteden? In de speeddate met de voedingskundige krijg je antwoord op jouw vragen, aangevuld met handige tips en trics.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.